برای اینکه شاهد کاهش زمان و هزینۀ امورتولیدی باشیم، باید توجه زیادی به فعالیت های صحن کارخانه وجود داشته باشد. وجود فرآیند های سازمان یافته ناشی از حضور ماژول تولید می تواند باعث از بین رفتن گلوگاه هایِ (عوامل کند کننده) فرآیندهای تولیدی و به حداقل رساندن ضایعات شود. به همین خاطر، فرآیندهای تولیدی به سیستم کنترل و برنامه ریزی تولیدیِ کاربرپسند و منعطفی نیاز دارند .
موتور برنامه ریزی یک سیستم ERP می تواند از طریق قابلیت برنامه ریزی مواد مورد نیاز سفارشات تولیدی برنامه ریزی شده ای را بر اساس زمان پیش بینی و در سطوح نسبی ماهانه / هفتگی ایجاد کند.سیستم برنامه ریزی مواد مورد نیاز موجود در ERP، با داشتن قابلیت تعدیل و تنظیم اجزا می تواند مسیر تولید، کمیت و تاریخ تولید سفارشات تولید را تعیین نماید. همزمان با تولید سفارش، سیستم تعداد ساعات مورد نیاز جهت آماده سازی سفارش، ظرفیت ماشین آلات، ایستگاه های کاری و در دسترس بودن مواد و اجزاء را نشان می دهد.
مدیریت درخواستهای طراحی و توسعه محصول و ایجاد ساختار محصول به صورت پویا
مدیریت سفارش تولید
برنامه ریزی سفارش تولید
آمار سفارش تولید
پیمان کاری سفارش تولیدی
مسائل مربوط به مسایل تولیدی
برنامه ریزی تولید یا production planning یکی از کلیدی ترین مباحث مهندسی صنایع می باشد. تقریبا در تمامی صنایع تولیدی از آن استفاده می شود و کاربرد های فراوانی دارد. آشنایی با آن را به تمامی مهندسین صنایع توصیه می نماییم.
برنامه ریزی تولید در واقع مجموعه ای از برنامه ریزی ها برای تولید محصولات در یک کارخانه می باشد. در آن از تخصیص منابع،فعالیت های کارمندان،مواد و ظرفیت تولید به منظور رفع نیاز های مشتریان گوناگون استفاده می شود.
یک برنامه ریزی تولید به صورت دوره ای برای هر دوره که به آن افق برنامه ریزی می گویند انجام می گردد و شامل فعالیت های زیر می باشد:
مشخص نمودن میزان تولید مورد نیاز برای برطرف نمودن نیاز مشتریان سازمان
همخوانی و مطابقت داشتن سطح تولید با منابع موجود سازمان
آماده سازی تجهیزات و تحویل سفارشات تولید به ماشین آلات و دستگاه های تولیدی
دفتر مرکزی: تبریز، خیابان شریعتی جنوبی، نبش والمان پلاک 192 طبقه 3 - 04135531197
تهران - بلوار کشاورز نرسیده به میدان ولیعصر پلاک 22 ساختمان فرهود طبقه 6 واحد 11 - 09120194727 - 8-02188804977
آدرس فروشگاه : www.royalsystem.ir